Proč "to" ženy mají, či nemají rády

beltane god and goddess 1Nedávno se mě jedna klientka zeptala: "Myslíte že jsem normální? mám hrozně ráda sex. Myslím, že většinou holky moc sex rády nemají" ... rozesmálo mě to, ale taky rozesmutnělo. ... je to tak, že holky moc sex rády nemají? nebo je to tak, že o tom raději moc nemluví, aby si o nich někdo nemyslel ... různé věci?


Vyzvala jsem na facebooku ženy ke sdílení jejich pohledu a přidala jsem k tomu své zkušenosti terapeutky a lektorky ženských skupin a myslím že vznikl velmi inspirující koktejl pohledů na to, jak to my ženy máme se sexualitou.

Doufám, že tam naleznete také něco, co vás podpoří v pocitu, že každá jsme jiná a každá to máme tak jak to máme z nějakého důvodu a že je to většinou normální :-) 

Diskuze je takovým hezkým příkladem toho, jak probíhá sdílení v ženském kruhu - tady ovšem ve virtuální podobě :-)

 

Diskuze:


Terka : Vzkaz pro klientku: "ze srdce Vám závidím".

Alexandra : Myslela jsem, že jsem taky moc na sex...a asi jsem hledala lásku...kterou jsem našla.. a ten sex je k tomu třešnička

Jana : Jako holka jsem sex měla ráda a zájem mužů přišel, až když mě to včetně vztahů s nimi zcela přestalo bavit, tak nevím, jak je to v té přírodě debilně zařízeno. Ale normální v tomto ohledu jsem si připadala tehdy i dnes.

Lenka : Nejsem normální :o)))) Jupí..opět potvrzeno :o)))

Alexandra : Moc jsem se rozdávala((...nevěděla jsem, že vydanou energii lze stáhnout zpátky...vůubec jsem se svou sexualní energií neuměla pracovat..ani jsem netušila že s tím pracovat lze..a že mám na to vůbec právo..víc bych si sebe vážila
Udělám Katce reklamu....nejen jí...ale tantra mi opravdu změnila život..!!!!

Koumes :
Podle mě sex má rada taková žena, která měla pozitivnější zkušenosti... hlavně začátky. Pokud tohle neměla, myslím, že když najde pravého muže a bude i schopný v posteli tak si ten sex a pocit zamiluje.
Když muž kouká na to, aby z toho měla potěšení i druhá polovička, tak si žena sex zamiluje. Ženy, které sex nezajímá často měly muže, který je do toho tlačil a tak se jim to zhnusilo. 

Alexandra : Začneme tím, že je mi padesát..a doba byla tenkrát jiná ;)...., co tím chci říict...zase mi nepřišlo mé panenstvi tak důležité, jak se všichni tvářili.. Líbilo se mi, že se líbím....a po sklence vína to šlo úplně samo....a druhý den..smutek prázdnota.....
..prostě jsem si asi v té době odpojila srdce..aby mě to nezraňovalo...a uvízla jsem na 2. čakře..jsem ráda, že jsem zase celá..propojená.. A že jste mě k tomu, ke mně... holky moje;) dovedly!!

Petra : Myslím, že za "normálních okolností" ženy sex rády mají. Možná přetrvává předsudek, že muž, který je "na sex", je "kanec" (borec a kdo ví co ještě) a že žena, která má ráda sex, je děvka. Někde jsem narazila na "rady pro nevěstu" někdy kolem roku 1900 - bylo tam o tom, jak je sex nečistý, nechutný, jak by k němu měla žena svolit jen kvůli plození dětí, zásadně potmě, nehybně a tiše ležet, snažit se to mít co nejdřív za sebou a snažit se frekvenci styku snižovat až ideálně do jeho vymizení, až nebude touha/potřeba mít děti. Jak to fungovalo doopravdy, to těžko soudit, ale myslím, že je v některých ženách nějak "geneticky" zakódováno, že "takhle by to mělo být" a možná i proto si připadají "divné" nebo špatné, pokud to mají jinak. Prostě "když má žena ráda sex, je to amorální a je divná", proto je lepší o tom mlčet.
Samozřejmě, pokud má žena na začátku sexuálního života bezohledného partnera, tak k sexu asi moc kladný vztah mít nebude. Ať už se partnerova bezohlednost projevuje tím, že je mu jedno její uspokojení, prostě se "udělá" a skončí a nebo např. tím, že ženu nutí k něčemu, co ona nechce a dává jí pocit, že pokud to odmítá, tak je divná - viz internetové diskuze, kde někteří pánové píšou věci jako že by nemohli chodit s holkou, která nepolyká atd.

Anet: Pověry! Ale slyšela jsem to od mnoha kluků, se kterými mě to teda mooc bavilo. Myslím, že v téhle době je spíš tlak na to být co nejvíc sexuálně aktivní (aspoň tak nějak v mém okolí, v mojí generaci, mi to tak přijde), takže je spíš celková tendence přehánět, jak moc to všichni dělají, ale co jsem tak slyšela od svých milých a kamarádů, skoro to vypadá, že většinu holek to moc nebaví. Myslím těch "normálních", ne těch bohyň a víl, které pravděpodobně budou na fb odpovídat Tobě Katko - těžko říct, čím to je; co jsem zjišťovala, byla to kombinace komplikovaných vztahů s matkou, nepřijetí těla, a špatných zkušeností..

Petra : Nevím, znám holky - puberťačky, které jsou prostě "normální holky", jedna z nich klasická diskotéková, a sex je baví A zase... Tlak na to být co nejvíc sexuálně aktivní... Věřím, že když se "normální" holka potká s klukem, který bude chtít mít sex několikrát denně a na různých místech, tak ji to taky nebude bavit - protože to bude honba za tím, aby to bylo co nejčastěji, aby byl(i) "in" apřitom to bude obvykle sex o ničem - jenom aby "něco bylo". Pokud bude klukovi při tom "jako záležet na tom, aby holka "byla", " tak je to náběh na to se naučit orgasmus předstírat, protože pokud sex nerespektuje to, jestli opravdu chci (tady, teď), tak je šance na orgasmus menší...
Samozřejmě vzniká otázka, kdo jsou lidi, kteří mají potřebu "být in" a proč to dělají - protože sebe-si-vědomý člověk, který má v pořádku sebelásku a sebeúctu takovéto potřeby nemá a nenechá se k něčemu takovému ani nutit. Bohužel mi přijde, že sebevědomých lidí se sebeúcou a sebeláskou moc není (což samozřejmě nemusí nutně znamenat, že všichni tito mají potřebu být "in" a honit se za sexem - problémy se můžou projevovat jinde a jinak).

Katka Kramolišová:
Ženy,myslím, že skoro všechno jste tu řekly.

Sexualita a touha po slasti je přirozenou lidskou vlastností. V naší společnosti ovšem ve své přirozenosti, která se projevuje od prvních okamžiků života, nejenže nepodporovanou, ale více či méně důsledně potlačovanou. Slast je základním pocitem radosti ze života v těle: viděli jste, co dělají miminka, když sají z prsu? jak se u toho tváří, hýbou, jaké zvuky vydávají? už tady jsou však omezovány a pokud si této slasti neužijí dost ve svém prvním roce života, nastupuje v dospělosti slast-chlast.

Děti prožívají radost, lásku i slast celým svým tělem. Jenže pak přichází období, kdy začnou objevovat své genitálie a tady často padne kosa na kámen. Naše puritánské dědictví nás poznamenalo v tom, že dětskou sexualitu považujeme za nevhodnou a tak už tady začínají první nepříjemné zážitky se sexualitou a s nepřijetím vlastního těla: co to děláš, fuj! to nedělej, tam si nesahej! atd. atd. Jaké zlo dokážou napáchat školky bych vám na základě vyprávění mých klientů líčila dlouho.

Pak do toho přijdou představy, jak to mají mít holčičky a jak chlapečci, samozřejmě taky fáze holčiček, kdy kolem 4-5-6 let začnou "svádět" tatínky, strýčky, atd. ve své touze po ocenění jejich holčičí krásy, no a to si často sexuálně frustrovaní muži vyloží úplně jinak a je malér. No a korunu tomu u dívek nasadí "přechodový rituál" první menstruace, kdy se dozví, že být ženou je opruz, protože bude mít každý měsíc ty hnusný krámy a to je přece báječný úvod do toho, jak si užívat své ženství a své tělo, že? No a pak se není čemu divit, že si dívky svých těl neváží a ve své touze po lásce a po ocenění své ženskosti dělají věci, které jdou proti přání jejich těla, mají sex ne, kdy to chtějí ony, ale kdy to chce, nebo kdy si ony myslí, že to chce jejich partner. A to je nejlepší recept na to, jak si sex zhnusit, jak už tady bylo někde řečeno.

Do toho samozřejmě ještě patří společenské odsudky dívek, které sex mají rády jako prostitutek, kurev, děvek, atd. a to nemluvím o rodovém dědictví, kdy naše babičky ještě žily v kultuře, kdy znásilnění bylo běžnou formou manželského sexu, že? A není divu, pokud se řídily výše zmíněnými příručkami pro nevěsty.

Ale myslím že je to stále lepší a lepší, že současné generace dívek jsou na tom o mnoho a mnoho lépe, než jejich matky a babičky ve svobodě užívat si svou sexualitu.


Alexandra: ...celý můj život v pár větičkách... taková úleva..osvobození, rozhřešení....Kačenko, mohla bys to dát jako článek...moc ráda bych sdílela..kdybys dovolila...pro mne je to uplná modlitba!! Díky!!!


Šárka : z žen co znám to hodně z nich rádo má a dost také nemá .. tak si myslím, že normalní jsme vlastně všechny

Ivana Megova:
Hezká diskuse, všichni jste to moc hezky vystihli a obzvlášť Tvůj příspěvek Kačenko je velmi výstižný. Ještě bych dodala, že se vlastně vůbec nikde nikdo neučí, že je důležité při milování přivádět také energii do srdce a z něj ta energie pak naplní celé tělo. Pokud zůstane jen vzrušení na úrovni pohlaví, obvykle jde jen o vybití, po kterém zůstane už zmiňovaný smutek a prázdnota. A právě onen pocit, že jsem pouze "použita" může přispívat k tomu, že mnohé ženy nemají rády sex. A také proto, že k prožitému milování je třeba dostatek času na probuzení ženy, který si obvykle nejsme ochotni navzájem dát.
Petra : "Dostatek času na probuzení ženy" - pěkně napsáno... Bohužel, když se unavená žena (s "rozběhnými" myšlenkami) dostane do postele v X hodin a má před sebou 7 hodin spánku, než bude muset vstávat, tak každá chvíle sexu ze spánku "ubírá", není to na dlouhou předehru, dlouhé milování a dlouhou dohru. Nehledě na to, že partneři musejí vědět, co pro to "probuzení ženy" udělat, jak ženu na sex "naladit"...
Ivana Megova: Souhlasím, přesně tak to většinou bývá, proto rozhodně preferuji kvalitu před kvantitou, raději málo, ale s prožitkem

Alexandra : Nádhera!! I Tobe díky, Ivanko!!!!)

Katka Kramolišová :
Ano, Ivi, srdce k tomu patří. Víš, já si myslím, že kdyby s naším srdcem bylo všecko v pořádku, tak se to není vůbec třeba učit, protože je to prostě přirozené. Oddělení srdce a sexuality je důsledek zranění a znecitlivění srdce. Myslím že vůbec nejvíc emočních zranění si neseme právě v srdci, že srdce v naší kultuře opravdu hodně strádá. Začíná to už po porodu, kdy ten úžasný nával lásky, který matka příroda zařídila mezi miminkem a mámou je násilně přerušen, když miminko odnesou a nechají ho bez matky ztracené v neznámém světě. To jsou první a nejhlubší šrámy na srdci. Pak to jde dál, když matky, které samy vyrůstaly s málo láskou nedokážou vycítit, co dítě potřebuje, nechají je plakat, aby si "posílily plíce" a děti postupně víc a víc zavírají svoje srdce, které je při narození otevřené dokořán (sama jsem si to teď v terapeutické regresi zažila, je to neuvěřitelná síla). A velmi silný impuls oddělení srdce a sexuality nastává v období, kdy děti začnou být zamilované do rodiče opačného pohlaví, chtějí s ním/s ní být blízko a ve fyzickém kontaktu, pociťují lásku a slast v jednom, ale rodiče, kteří si to nesprávně vysvětlují, protože sami nemají přirozený vztah k sexualitě, tuhle jejich část odmítnou, protože je přivádí do rozpaků a neví co s tím. Takže se potěšení a láska od sebe oddělí. A je velmi důležité je znovu spojit, stát se v lásce a milování znovu úplní.
A co se týče dostatku času na milování, to je dilema rodičů, že? :-) já taky preferuji kvalitu před kvantitou, je fakt že mně krásné milování naplní nadlouho. A je taky fakt, že s dvěma dětma ( a dvěma podnikajícíma rodičema) je to někdy takový záhul že otázka kvantity vůbec nevyvstane :-)

Ivana Megova: :-)) Ano, rozumím. Pro mne je to s tou kvantitou to samé. Ale měla jsem kdysi se svým prvním mužem mnohem více sexu s mnohem menším prožitkem, ba často s vůbec žádným, takže si ted užívám, že už vím co potřebuji a dokáži si počkat na vhodnou dobu :-)

atd. diskuse pokračuje :-)

To je příklad sdílení v ženském kruhu ve virtuální podobě ( i když do něj přispěl jeden muž, ale nakonec přenechal arénu jen nám, holkám :-)

Juntar Brazino777 agora e experimente a emoção de ganhar!