Milá maminko, aneb co chci předat svým dětem


Kasey mom fatMilé ženy, přeložila jsem na tenhle článek, protože mi přijde moc krásný a důležitý a netýká se jen našich negativních přesvědčení o svém těle, ale o sobě samých ve všech směrech. Tak ať máme odvahu milovat samy sebe takové, jaké jsme a ať to učíme i naše děti:

KDYŽ VAŠE MÁMA ŘÍKÁ ŽE JE TLUSTÁ (Kasey Edwards)

Milá maminko,

Bylo mi 7, když jsem zjistila, že jsi tlustá, ošklivá a hrozná. Do té doby jsem věřila, že jsi krásná v každém smyslu toho slova. Vzpomínám si, jak jsem listovala starými alby a viděla tvou fotku jak stojíš na lodi. Tvoje bílé plavky bez ramínek vypadaly úžasně, byla jsi jako filmová hvězda. Kdykoli jsem měla šanci, vytáhla jsem tyhle úžasné plavky z tvého šuplíku představovala jsem si dobu, až budu dost velká, abych je mohla nosit, a být jako ty.

Ale to všechno se změnilo, když jsme se jednou večer chystaly na párty, stály jsme tam nastrojené a tys mi řekla: ''podívej na sebe, tak štíhlá, rozkošná, krásná. A podívej se na mě, tlustá, ošklivá, a hrozná.''

 

Nejdřív jsem nechápala.

''Nejsi tlustá,'' řekla jsem nevinně a s přesvědčením, a ty jsi odpověděla, ''Ale jsem, miláčku. Vždycky jsem byla tlustá, už jako malá.''

Ve dnech, které následovaly jsem prošla bolestnými objevy, které formovaly celý můj život. Naučila jsem se, že:

1. Musíš být tlustá, protože matky nelžou.
2. Tlustá znamená ošklivá a hrozná.
3. Až vyrostu, budu vypadat jako ty a proto budu taky tlustá, ošklivá a hrozná.

O mnoho let později jsem se dívala na tenhle rozhovor a mnoho následujících a proklínala jsem tě za to, že si připadáš tak nepřitažlivá, nejistá a bezcenná. Protože jako můj první a nejdůležitější model jsi mě naučila, abych uvěřila, že to mám stejně.
.....
Teď vím, jaké to je vyrůstat ve společnosti, která ženám tvrdí, že nedůležitější je jejich krása a současně definuje měřítko krásy, které je nedosažitelné. Vím, jak to bolí, když si zvnitřníme tyto představy a přesvědčení. Stali jsme se svými vlastními žalářníky a trestáme se za to, že nejsme schopné dosáhnout této nedosažitelné mety. Nikdo k nám není krutější než my samy.

Ale tohle šílenství musí přestat, mami. Končí to u tebe, končí to u mně a končí to právě teď! Zasloužíme si něco lepšího, než si nechat svůj život ničit těmito hroznými myšlenkami o sobě a svém těle, něco lepšího, než si neustále přát, abychom byly jiné.

A už se to netýká jen tebe a mne. Týká se to taky mojí dcery a tvojí vnučky Violet. Jsou jí teprve 3 a já nechci aby v ní zakořenila nenávist ke svému tělu a zardousila její štěstí, její sebevědomí a její potenciál. Nechci aby Violet věřila že krása je její nejdůležitější vlastností. Že bude určovat její hodnotu ve světě. Až k nám Violet bude vzhlížet, aby se naučila, jak být ženou, musíme pro ni být tak dobrými modely, jak jen můžeme. Musíme jí ukázat svými slovy a svými činy, že ženy jsou dost dobré takové jaké jsou. A aby nám věřila, musíme tomu samy uvěřit....
...
Tvoje tělo je dokonalé: dovoluje ti odzbrojit celou místnost tvým úsměvem a nakazit každého svým smíchem. Dává ti paže, kterými můžeš obejmout svou vnučku a stisknout ji až se rozchechtá. Každá chvíle, kterou strávíme obavami z našich nedostatků je ztracená chvíle, drahocenný kousek života, který už nedostaneme zpátky.

Ctěme a respektujme naše těla pro to, co dělají, místo abychom je odsuzovaly za to jak vypadají.
...
Když jsem se tenkrát před mnoha lety dívala na tvou fotku v plavkách, moje nevinné mladé oči viděly pravdu. Viděla jsem bezpodmínečnou lásku, krásu a moudrost. Viděla jsem svou mámu.

S láskou, Kasey xx

Kasey Edwards je Australská spisovatelka a autorka knihy 30-Something And Over It.

(přeložila a zkrátila Katka Kramolišová)

zdroj: http://www.rolereboot.org/life/details/2013-06-when-your-mother-says-shes-fat

Juntar Brazino777 agora e experimente a emoção de ganhar!